Ghiulele ar fi fost trase în timpul bătăliei din 1461 pe care Ţepeş a dus-o în locul respectiv cu otomanii. Descoperirea a fost făcută de o echipă condusă de profesorul Nikolai Ovcearov, de la Muzeul de Arheologie din capitala bulgară Sofia, potrivit Gândul.
Culverinele au fost modele incipiente de tunuri folosite în secolele 15 şi 16. În perioada 1461-1462, Vlad Ţepeş a asediat şi cucerit, pentru o perioadă scurtă, fortăreaţa din zonă.
„Ne-am bucurat când am găsit ghiulelele, deoarece provin de la culverine”, a declarat Ovcearov , pentru Nova TV. „Acestea erau cele mai timpurii tunuri şi au fost folosite din secolul 15 până în secolul 16, apoi nu au mai fost utilizate. (…) Nu există nicio îndoială în ceea ce priveşte faptul că (n.e. – ghiulelele) au legătură cu asediul lui Vlad Dracula din 1461”, a adăugat el.
Foto: Municipalitatea din Sviştov
Fortăreaţa Sviştov este bine păstrată, deşi a fost arsă de ruşi în 1810.
Potrivit profesorului, este foarte posibil ca Ţepeş să fi locuit, pentru scurt timp în ea, după ce a cucerit-o. La momentul respectiv, voievodul român i-a scris o scrisoare regelui Ungariei în care i-a transmis că a ucis 410 turci în bătălie. Mulţi dintre ei au fost traşi, probabil, în ţeapă, a declarat arheologul. El a adăugat că voievodul era, foarte probabil, chiar mai crud decât se crede astăzi despre el.
Săpăturile la acest sit s-au terminat pe 15 iunie. Peste doi ani, vor începe lucrările de restaurare a fortăreţei, potrivit lui Ovcearov.